Logical Reasoning Question Bank – Download PDF

Scholarship Examination in India

Logical Reasoning Question and Answers with Solution

1. Which of the following expressions will be true if the expression R > O = A > S < T is definitely true?
a)O > T
b)S < R
c)T > A
d)S = O
e)T < R

2. Which of the following symbols should replace the question mark (?) in the given expression in order to make the expressions P > A as well T ≤ L definitely true?
P > L ? A ≥ N = T
a) ≤
b) >
c) <
d) ≥
e)Either ≤ or <

3. Which of the following symbols should be replaced in blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that makes the expressions B > N as well as D ≤ L definitely true?
B _ L _ O _ N _ D
a) =, =, ≥, ≥
b) >, ≥, =, >
c) >, <, =, ≤
d) >, =, =, ≥
e) >, =, ≥, >

4. Which of the following symbols should be replaced in blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that makes the expressions A < P definitely false?
_ < _ < _ > _
a)L, N, P, A
b)L, A, P, N
c)A, L, P, N
d)N, A, P, L
e)P, N, A, L

5.Which of the following symbols should be replaced in blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that makes the expressions F > N and U > D definitely false?
F _ O _ U _ N _ D
a) <, <, >, =
b) <, =, =, >
c) <, =, =, <
d) ≥, =, =, ≥
e) >, >, =, <

Directions(6-10): Study the given information and answer the following questions.

When a word or number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement (All the numbers are two digits number)
Input: 40 made butter 23 37 cookies salt extra 52 86 92 fell now 19
Step I: butter 19 40 made 23 37 cookies salt extra 52 86 92 fell now
Step II: cookies 23 butter 19 40 made 37 salt extra 52 86 92 fell now
Step III: extra 37 cookies 23 butter 19 40 made salt 52 86 92 fell now
Step IV: fell 40 extra 37 cookies 23 butter 19 made salt 52 86 92 now
Step V: made 52 fell 40 extra 37 cookies 23 butter 19 salts 86 92 now
Step VI: now 86 made 52 fell 40 extra 37 cookies 23 butter 19 salt 92
Step VII: salt 92 now 86 made 52 fell 40 extra 37 cookies 23 butter 19
Step VII is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input

Input: 32 proud girls beautiful 48 55 97 rich family 61 72 17 nice life

6. How many steps will be required to complete the given input?
a)Five
b)Six
c)Seven
d)Eight
e)Nine

7. Which of the following is the third element from the left end of Step VI?
a)beautiful
b)life
c)61
d)nice
e)17

8. Which of the following is Step III of the given input?
a)proud 72 girls 48 families 32 beautiful 17 55 97 rich 61 nice life
b)life 55 girls 48 families 32 beautiful 17 proud 97 rich 61 72 nice
c)girl 48 families 32 beautiful 17 proud 55 97 rich 61 72 nice life
d)family 32 beautiful 17 proud girl 48 55 97 rich 61 72 nice life
e)girl 48 life 55 families 32 beautiful 17 proud 97 rich 61 72 nice

9. What is the position of ‘nice’ from the left end in the final step?
a)Fifth
b)Sixth
c)Seventh
d)Eighth
e)Ninth

10. Which element is third to the right of ‘family’ in Step V?
a)beautiful
b)17
c)proud
d)97
e)32

Answer key

1.b)
2.d)
3.d)
4.e)
5.c)
6.c)
7.d)
8.c)
9.a)
10.b)

 

Download Logical Reasoning Question Bank PDF

Print Friendly, PDF & Email

 

Logical Reasoning Solution

1.From the expression R > O = A > S < T, two conclusions are made
i) R > O > S < T
ii)R > A > S < Thence
, S < R is true.

2.P > L ? A ≥ N = T
in order to satisfy the conditions P > A and T ≤ L, the symbol must be ≥

3. In order to satisfy both conditions, the expression should be
B > L = O = N ≥ D

4.P < N < A > L
so, A < P is false.

5.F < O = U = N < D
so, F > N and U > D become false.

(6-10):
The given information follows the dictionary order in case of words and in case of numbers it follows ascending order.
6. By observing the various step of the given input, it can be concluded that, in an input, there are total seven words and for each step, the words are arranged in a dictionary.
Input: 32 proud girls beautiful 48 55 97 rich family 61 72 17 nice life
Step I: beautiful 17 32 proud girl 48 55 97 rich family 61 72 nice life
Step II: family 32 beautiful 17 proud girl 48 55 97 rich 61 72 nice life
Step III: girl 48 families 32 beautiful 17 proud 55 97 rich 61 72 nice life
Step IV: life 55 girls 48 families 32 beautiful 17 proud 97 rich 61 72 nice
Step V: nice 61 life 55 girls 48 families 32 beautiful 17 proud 97 rich 72
Step VI: proud 72 nice 61 life 55 girls 48 families 32 beautiful 17 97 rich
Step VII: rich 97 proud 72 nice 61 life 55 girls 48 families 32 beautiful 17
Hence total seven steps are required to complete the given input.

7. From step VI third element from the left is ‘nice’

8.Step III: girl 48 families 32 beautiful 17 proud 55 97 rich 61 72 nice life

9. Final step i.e, 7th step from left the word ‘nice’ is in the fifth position.

10.Step V: nice 61 life 55 girls 48 families 32 beautiful 17 proud 97 rich 72
Hence the third element to the right of a family is 17

 

Ratings
Review Date
Reviewed Item
Logical Reasoning
Reviewer Rating
51star1star1star1star1star
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *