Latest Current Affairs and GK Question & Answers for competitive exams | 2019

Scholarship Examination in India

Examin, an online Exam software, which also facilitates users to practice various competitive exams and take up mock tests like JEE Mock testNEET Mock test, UPSC Mock Test, Railway exam mock test & more. In this article, Examin provides some of the Current Affairs and GK Question and Answers for competitive exams | 2019  that have been asked in various competitive exams.

We have provided some of the latest important question and answers for the competitive exams like IAS, UPSC, RRB, IES, IBPS and more related exams. Study and practice the given question and answers based on current affairs and general knowledge.

 

This section contains multiple choice questions and answers based on the daily latest Current Affairs and GK Question and Answers that are important and have been asked in various competitive exams.

 

1.Which bank launched humanoid IRA 2.0 in Bengaluru recently?
A. SBI Bank                        B. ICICI Bank
C. HDFC Bank                    D. Axis Bank
Answer: C)HDFC Bank

 

2.What is the position of India in the fastest growing country in the world for air passenger traffic?
A. 5th                                  B. 3rd
C. 4th                                  D. 2nd
Answer: D)2nd

 

3.Who was appointed as LinkedIn’s Country Manager for India with effect from January 7, 2019?
A. Ritesh Agarwal                   B. Mahesh Narayanan
C. Surya Chaabra                   D. Vinay Singhania
Answer: B)Mahesh Narayanan

 

4.Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO) re-issued safety guidelines regarding the use of which oral drug, on 20th December 2018?
A. Isotretinoin                       B. Tryptophanin
C. Allegra                             D. Deryphlin
Answer: A)Isotretinoin

 

5.Which company won the National Energy Conservation Award 2018 in the pumps category for the fourth time, on 14th December 2018?
A. Grundfos Pumps India               B. C.R.I. Pumps
C. Dencil Pumps                             D. Shakti Pumps
Answer:B)C.R.I. Pumps

 

6.Where was the 15th edition of Global SME Business Summit organised by Ministry of MSME, Confederation of Indian Industry (CII) and Government e-marketplace, on 19th and 20th December 2018?
A. Mumbai                                B. New Delhi
C. Kolkata                                 D. Chennai
Answer:B) New Delhi

 

7.Name the author of the book “Timeless Laxman”, written on famous cartoonist RK Laxman, released by Prime Minister Narendra Modi in Maharashtra, on 18th December 2018?
A. Usha Srinivas Laxman                   B. Jayanti Laxman
C. Manish Chawla                              D. Suchampa Bhaji
Answer:A) Usha Srinivas Laxman

 

8.Where was National Cancer Institute (NCI), the largest cancer hospital of India, built at a cost of Rs 2035 crore, opened for public, on 18th December 2018?
A. Mohali, Punjab                        B. Jhajjar, Haryana
C. Kanpur, Uttar Pradesh            D. Haridwar, Uttarakhand
Answer:B) Jhajjar, Haryana

 

9.Who was appointed as the new Chairman of Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) with effect from January 1, 2019?
A. Rajiv Mishra                 B. Anita Nair
C. S Paramesh                 D. Pranab Kumar Das
Answer:D) Pranab Kumar Das

 

10.Who is the author of the book ‘Changing India’ that was released on December 19, 2018?
A. Arun Jaitley                        B. Narendra Modi
C. Manmohan Singh              D. Sachin Tendulkar
Answer:C) Manmohan Singh

 

11.Who was appointed as the Director of the National Crime Records Bureau (NCRB), on 14th December 2018?
A. Ramphal Pawar                    B. Aman Mittal
C. Rakesh Agarwal                   D. Varun Mathur
Answer:A) Ramphal Pawar

 

12.India and France are celebrating the _____ anniversary of their strategic partnership in 2018?
A. 25th                                 B. 20th
C. 30th                                 D. 45th 
Answer:B) 20th

 

13.Name the person who has been elected as the new President of FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry) for the year 2018-19?
A. Sangeetha Reddy                          B. Shadja Chaudhary
C. Sandip Somany                             D. Chaitanya Prasad
Answer:B) Sandip Somany

 

14.Who won the Miss Universe 2018 title at the Miss Universe 2018 event, held in Thailand, on 16th December 2018?
A. Tamaryn Green                            B. Catriona Elisa Gray
C. Angela Ponce                              D. Nehal Chudasama
Answer:B) Catriona Elisa Gray

 

15.Which district became the 23rd district of Arunachal Pradesh on 9th December 2018?
A. Shi Yomi                             B. Min Shu
C. Sei Jong                             D. Jeo Rada
Answer:A) Shi Yomi

 

16.Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) launched the Buddhist Circuit Tourist Train, on 8thDecember 2018, which will tour for _____ days, across several cities?
A. 24                                   B. 12
C. 16                                   D. 30
Answer:C) 16

 

17.United Nations Conference adopted a global pact “The Global compact for Safe, Orderly and Regular Migration”, on 10th December 2018. Where was the United Nations conference held?
A. Marrakesh, Morocco                              B. Philadelphia, United States
C. Sri Lanka, Colombo                               D. Budapest, Hungary
Answer:A) Marrakesh, Morocco

 

18.____ resigned as Chief Executing Officer (CEO) of online Fashion Retailer Myntra, on 10th December 2018?
A. Ananth Narayanan                             B. Vivek Kumar Singh
C. Himanshu Singh                                 D. Abhishek Singhania
Answer:A) Ananth Narayanan

 

19.Name the three-stage nuclear capable surface-to-surface ballistic missile successfully test fired by India, from Dr Abdul Kalam Island off Odisha coast, on 10th December 2018?
A. Agni-5                             B. Agni-2
C. Vishal-3                          D. Dhanush-4
Answer:A) Agni-5

 

20.Where will the 2nd edition of Khelo India Youth Games 2019 be held from January 9 – January 20, 2019?
A. New Delhi, Delhi                              B. Indore, Madhya Pradesh
C. Guwahati, Assam                            D. Pune, Maharashtra
Answer:D) Pune, Maharashtra

 

21.When did UNICEF (United Nations International Children Emergency Fund) celebrate its 71st foundation day?
A. December 9                       B. December 10
C. December 11                     D. December 12
Answer:C) December 11

 

22.What was the theme of the International Mountain Day 2018 celebrated on 11th December 2018?
A. #SavetheMountains                       B. #MountainsMatter
C. #MountainsunderPressure            D. #Climatechanges&Mountains
Answer:B) #MountainsMatter

&n

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply