General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams – Set 2 | 2019

Scholarship Examination in India

Examin, an online Exam software, which also facilitates users to practice various competitive exams and take up mock tests like JEE Mock testNEET Mock test, UPSC Mock Test, Railway exam mock test & more. In this article, Examin provides the list of General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams – Set 2 | 2018

 

These are very important and the latest General Knowledge Questions and answers for all competitive exams like IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams and all state-related exam. Practice with this huge collection of Basic General Knowledge Questions and Answers.

As you know that In competitive exams, GK questions, as well as reasoning related questions, are also asked. Let’s look at some of the Basic General Knowledge Questions and Answers.

 

1. Nobel prize is awarded for which of the following disciplines:

  1. Literature, peace and economics
  2. Medicine or Physiology
  3. Chemistry and Physics
  4. All the above

Answer: d. All the above

 

2. Galileo was an astronomer who

  1. developed the telescope
  2. discovered four satellites of Jupiter
  3. discovered that the movement of pendulum produces a regular time measurement
  4. All the above.

Answer: b. discovered four satellites of Jupiter

 

3. Sun exposure can bring about an improvement in health because of which of the following reasons:

  1. the infrared light kills bacteria in the body
  2. resistance power increases
  3. the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan
  4. the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

Answer: d. the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

 

4. Who is the father of geometry?

  1. Aristotle
  2. Euclid
  3. Pythagoras
  4. Kepler

Answer:  b. Euclid

 

5. Indian player Jude Felix is popular for which sports?

  1. Volleyball
  2. Football
  3. Hockey
  4. Tennis

Answer: c. Hockey

 

6. J.B. Dunlop is popular for which of the following inventions?

  1. Model airplanes
  2. Pneumatic rubber tire
  3. Rubber boot
  4. Automobile wheel rim

Answer: b. Pneumatic rubber tire

 

7. Who among the following people received the Bharat Ratna Award before becoming the President of India?

  1. Dr. Rajendra Prasad
  2. R. Venkatraman
  3. V.V. Giri
  4. Dr. Zakir Hussain

Answer: c. V.V. Giri

 

8. In memory of which of the following people is the Manav Seva Award given:

  1. Dr. Rajendra Prasad
  2. Indira Gandhi
  3. Rajiv Gandhi
  4. Acharya

Answer: c. Rajiv Gandhi

 

9. ‘Reminiscences of the Nehru Age’ is a book written by?

  1. C.D. Deshmukh
  2. Dr. P.C. Alexander
  3. M.O.Mathai
  4. S.C. Rajagopalachari

Answer: c.M.O.Mathai

 

10. Which of the following ‘synthetic fibers’ was discovered first?

  1. Nylon
  2. Teryline
  3. Polythene
  4. Rayon

Answer: a. Nylon

 

11. The age of rock which contains uranium ores is usually estimated by:

  1.  The lead content of the rock
  2.  The radium content of rock
  3.  A Gieger counter
  4.  The total amount of radioactive substances in the rock

Answer: c.  A Gieger counter

 

12. A white cell count is helpful in determining whether a patient has:

  1. An infection
  2. The RH factor
  3. Antitoxin
  4. Diabetes

Answer: a. An infection

 

13. The idea that hospitals should be very clean was suggested by:

  1. Lister
  2. Leeuwenhoek
  3. Hooke
  4. Mendel

Answer: a. Lister

 

14. Stainless steel is an alloy of steel and:

  1. Strontium
  2. Copper
  3. Platinum
  4. Chromium

Answer: d. Chromium

 

15. Of the following metals, the best conductor of electricity is :

  1. Aluminum
  2. Copper
  3. Silver
  4. Gold

Answer: c. Silver

 

16. Two objects that lose the same weight in water must have the same:

  1. Weight in air
  2. Weight in water
  3. Density
  4. Volume

Answer: d. Volume

 

17. A metal that easily in hot water is:

  1. Monel metal
  2. Wood’s metal
  3. Allegheny metal
  4. Type metal
Answer: B. Wood’s metal

 

18. What is the total quantity of the blood in man’s body?

 
  1. 30 Kilogram
  2. Half of the entire weight
  3. 20 pound
  4. 1/3rd of its entire weight

Answer: d. 1/3rd of its entire weight

19. Which of the following substance is produced during photosynthesis?

  1. Fat
  2. Carbohydrate
  3. Amino Acid
  4. Protein
Answer: b. Carbohydrate

 

20. Seasons occur on earth because its axis is tilted. This inclination of the axis is :

  1. 31.5 degrees
  2. 3 degrees
  3. 12.5 degrees
  4. 23.5 degrees
Answer: d. 23.5 degrees

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply