**Quants Practice Test Bank for Insurance Exams – Prepare for OICL, UIIC, LIC, AIC **

**Quants Practice Test Bank for Insurance Exams – Prepare for OICL, UIIC, LIC, AIC**

**Directions(1-5):** Study the following graph carefully and answer the questions given below:

**Profit earned by Three companies over the years (Rs. in crores)**

**1.What was the average profit earned by all the three companies in the year 2008 ?**

a)Rs.300 crore

b)Rs.400 crore

c)Rs.350 crore

d)Rs.520 crore

e)None of these

**2.In which of the following years was the difference between the profits earned by company B and company A the minimum ?**

a)2003

b)2004

c)2005

d)2008

e)None of these

**3.In which of the following years was the total profit earned by all three companies together the highest ?**

a)2004

b)2007

c)2008

d)2009

e)None of these

**4.What was the approximate percentage increase in the profit earned by company A from 2006 to 2007 ?**

a)36%

b)24%

c)40%

d)20%

e)54%

**5.What was the difference between the profit earned by company A in 2004 and the profit earned by company C in 2009 ?**

a)Rs.50 crore

b)Rs.1 crore

c)Rs.100 crore

d)Rs.200 crore

e)None of these

**Directions(6-10):** Read the following bar diagram carefully to answer the questions given below.

**Marks obtained by five students in different subjects – Maths, English, and Science in an examination.**

**6.Which student scored the maximum marks in all the subjects taken together ?**

a)Rajeev

b)Narendra

c)Amit

d)Veena

e)Ramesh

**7.The difference between the average marks obtained by Narendra and Veena is**

a)5

b)3

c)4

d)6

e)7

**8.If the maximum marks of each subject are 100, what is the approximate percentage of marks got by Ramesh ?**

a)67%

b)66%

c)64%

d)69%

e)72%

**9.By what percentage, the marks obtained by Amit in science is less that in Maths ?**

a)21%

b)24%

c)22%

d)15%

e)18%

**10.The ratio of marks obtained by all students in maths and science is respectively**

a)89:91

b)23:25

c)25:23

d)93:89

e)None of these

__Answer key__

1.b)

2.e)

3.d)

4.a)

5.c)

6.c)

7.b)

8.d)

9.e)

10.d)

__Solution__

1.Average profit earned by three companies in 2008

= (400 + 450 + 350)/3

= Rs.400 crore

2.Required difference in 2007 = Rs.25 crore

3.Total profit earned by three companies:

In 2009 = (400 + 425 + 475) = Rs.1300 crore

In 2008 = (450 + 400 + 350) = Rs.1200 crore

4.Required %increase = [(375 – 275)/275] × 100 = 36% (approx)

5.Required difference = (400 – 300) = Rs.100 crore

6.Marks obtained by

Rajeev = 192

Narendra = 192

Amit = 252

Veena = 201

Ramesh = 208

7.Required difference

= (201/3) – (192/3)

= 9/3

= 3

8.Required% = (208/300) × 100 = 69% (approx)

9.Required% = [(90 – 74)/90] × 100 = 18% (approx)

10.Required ratio = 372 : 356 = 93 : 89