Current Affairs and General Knowledge Questions with Answers – 2019

Scholarship Examination in India

Examin, an online Exam software, which also facilitates users to practice various competitive exams and take up mock tests like JEE Mock testNEET Mock test, UPSC Mock Test, Railway exam mock test & more. In this article, Examin provides some of the Current Affairs and General Knowledge Questions with Answers – 2019

 

These are very important and the latest General Knowledge Questions and answers for all competitive exams like IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams and all state-related exam. Practice with this huge collection of Basic General Knowledge Questions and Answers.

As you know that In competitive exams, GK questions, as well as reasoning related questions, are also asked. Let’s look at some of the Basic General Knowledge Questions and Answers.

 

1. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

A. largest railway station
B. highest railway station
C. longest railway station
D. None of the above

Answer: A. largest railway station

 

2. India’s first Technicolor film ____ in the early 1950s was produced by ____

A. ‘Jhansi Ki Rani’, Sohrab Modi
B. ‘Jhansi Ki Rani’, Sir Syed Ahmed
C. ‘Mirza Ghalib’, Sohrab Modi
D. ‘Mirza Ghalib’, Munshi Premchand

Answer: A. ‘Jhansi Ki Rani’, Sohrab Modi

 

3. India has largest deposits of ____ in the world.

A. gold
B. copper
C. mica
D. None of the above

Answer: C. mica

 

4. How many Lok Sabha seats belong to Rajasthan?

A. 32
B. 25
C. 30
D. 17

Answer: B. 25

 

5. India’s first atomic reactor was

A. Zerlina
B. Dhruva
C. Apsara
D. Kamini

Answer: C. Apsara

 

6. Kiran Bedi received Magsaysay Award for government service in

A. 1992
B. 1993
C. 1994
D. 1995

Answer: C. 1994

 

7. Philology is the

A. study of bones
B. study of muscles
C. study of architecture
D. science of languages

Answer: D. science of languages

 

8. Study of life in outer space is known as

A. endbiology
B. exobiology
C. enterbiology
D. neobiology

Answer: B. exobiology

 

9. Shaurya Chakra made up of bronze is awarded for

A. gallantry otherwise than in the face of the enemy
B. most conspicuous bravery for some act of self-sacrifice
C. gallantry in the presence of the enemy
D. None of the above

Answer: A. gallantry otherwise than in the face of the enemy

 

10. Oxford University was founded in

A. 1139 AD
B. 1163 AD
C. 215 BC
D. 55 BC

Answer: B. 1163 AD

 

11. Rabindranath Tagore is also known as

A. Guruji
B. Gurudev
C. Mahamana
D. Netaji

Answer: B. Gurudev

 

12. Which country will host the 23rd edition of the World Corporate Games between 6th and 9th November 2019?

A. Saudi Arabia
B. Qatar
C. India
D. Japan

Answer – B. Qatar

 

13. Indo-French Conclave was held in Nagpur, Maharashtra, on 2nd November 2018, in which French and Indian firms signed 12 agreements worth _____ euro?

A. 200 million euro
B. 180 million euro
C. 500 billion euro
D. 130 million euro

Answer – A) 200 million euro

 

14. Name the writer who has been selected for the 2018 Ezhuthachan Puraskaram award, the highest literacy prize of the Kerala government?

A. Paramesh Nair
B. M Mukundan
C. S Sadasivam
D. Raoof Rahman

Answer: B. M Mukundan

 

15. Where was the 18th Indian Ocean Rim Association (IORA) Council of Ministers Meeting held, on 2nd November 2018?

A. New Delhi, India
B. Durban, South Africa
C. Dhaka, Bangladesh
D. Dubai, United Arab Emirates

Answer: B. Durban, South Africa

 

16. ICICI Bank announced the partnership with ‘Amazon Pay’ to launch a co-branded credit card, ‘Amazon Pay ICICI Bank Credit Card’ on which platform?

A. Visa
B. Master Card
C. American Express
D. PayPal

Answer: A. Visa

 

17. Where was the Signature bridge worth Rs. 1,594 crore inaugurated on 4th November 2018?

A. Delhi
B. Uttar Pradesh
C. Gujarat
D. West Bengal

Answer: A. Delhi

 

18. Who will be awarded the Raja Ram Mohan Roy Award by the Press Council of India (PCI) on 16th November 2018?

A. N Ram
B. Ruby Sarkar
C. VS Rajesh
D. Mihir Singh

Answer: 1) N Ram

 

19. Who is the author of the book “Notes of a Dream: The Authorized Biography of A.R. Rahman”, launched in Mumbai on 3rd November 2018?

A. Krishna Trilok
B. Sathish Patil
C. Mukund Pranesh
D. Saran Tiwari

Answer: A. Krishna Trilok

 

20. The unemployment rate in India has increased to _____% in October 2018, the highest in 2 years, as per a study by the Centre for Monitoring Indian Economy?

A. 7.2 %
B. 6.9 %
C. 6.5 %
D. 7.5 %

Answer: B. 6.9 %

 

Please comment below more general knowledge question and answers or current affairs that you come across and we shall update it.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply