Current Affairs

Agriculture – Current Affairs Questions & Answers for Competitive Exams

Agriculture – Current Affairs Questions & Answers for Competitive Exams

General Agriculture Quiz, Agriculture Competitive Exam Questions And Answers, Agriculture Current Affairs 2017 Pdf, General Agriculture Objective Questions Ebook, Agriculture Question Bank With Answers Download, Agriculture Mcq With Answers Pdf, Interview Questions Answers Agriculture, Agriculture Current Affairs 2016 Pdf, Latest Current Affairs And News About Agriculture, Indian Agriculture General Knowledge Pdf , Agriculture General Knowledge Objective Questions, Objective And Practice Questions For Agriculture, Gk Questions: Indian Agriculture, Agriculture Question Answer, GK Quiz, General Knowledge, Agriculture Question Answer, Agriculture GK Quiz, General Knowledge on Agriculture, Objective Agriculture Question and answer, Agriculture Competitive Exam Questions and Answers, Agriculture MCQ Questions Answers, Agriculture Mcq With Answers 2017, General Agriculture Mcq Pdf

 

Dear Readers, Welcome to daily Current Affairs quiz questions with answers on Agriculture. These objective type (MCQ) questions on Agriculture are useful for competitive exams like IBPS, Bank PO, SBI PO, RRB, RBI, LIC, Specialist Officer, Clerk, SSC, UPSC, Railway etc. Try Objective type Question For Agriculture Subject Competition.

 

Covering various important national and international topics, the chosen questions help you improve your general knowledge (GK) and perform the best. Every year mostly 2 or 3 questions from this topic are asked in various competitive exams like SSC, IBPS, Railways etc. Agriculture Question Answer, Agriculture GK Quiz, General Knowledge on Agriculture, Objective Agriculture Question and answer. 

 

Agriculture – Current Affairs Questions & Answers for Competitive Exams

 

Learn and prepare with these daily current affairs quiz and practice test questions on Agriculture to crack current affairs section of any competitive exam. These questions are from the topic of Indian AgricultureQuestions are very useful for competitive exams and General Knowledge. 

 

1. Red Delicious is a variety of–
(a) Apple (b) Guava (c) Mango (d) Papaya
(Ans : a)

2. The ratio between marketable crop yield and water used in evapotranspiration is known as–
(a) Water use efficiency (b) Consumptive use efficiency
(c) Field water use efficiency (d) Economic irrigation efficiency
(Ans : a)

3. Which of the following elements is not essential element of plants but proves to be beneficial for some plants?
(a) Copper (b) Sodium (c) Boron (d) Iodine
(Ans : b)

4. In Jute growing areas the usual alternate crop is–
(a) Sugarcane (b) Wheat (c) Cotton (d) Rice
(Ans : d)

5. Which one of the following fertilizers is known as ‘Kisan Khad’?
(a) Ammonium Sulphate (b) Urea (c) Calcium Ammonium Nitrate (d) None of these
(Ans : c)

6. The colour of tomato is due to the presence of–
(a) Xanthomonas (b) Anthocyanin (c) Lycopin (d) Carotene
(Ans : c)

Latest Jobs : Assistant Agricultural Officer Posts 2017

7. The cropping intensity of maize-potato-tobacoo is–
(a) 200% (b) 100% (c) 300 (d) None of these
(Ans : c)

8. In India post-harvest losses of fruit and vegetable is ………. Per cent of the total production.
(a) 25 – 30 (b) 40 – 45 (c) 15 – 20 (d) 50 – 50
(Ans : a)

9. Neelum is variety of–
(a) Papaya (b) Mango (c) Grape (d) Apple
(Ans : b)

10. Which one of the following is not a primary nutrient?
(a) N (b) S (c) K (d) P
(Ans : b)

11. TPS technique is related to–
(a) Tomato (b) Potato (c) Sugarcane (d) All of these
(Ans : b)

12. Where do the female mango leaf hoppers lay their eggs?
(a) On the dorsal surface of leaves (b) On the ventral surface of leaves
(c) Inside the mid-rib of leaves (d) inside the tissue of leaf margin
(Ans : b)

13. Seed rate of American cotton is–
(a) 12 kg/ha (b) 20 kg/ha (c) 30 kg/ha (d) 35 kg/ha
(Ans : b)

14. ‘First blight’ of sugarcane is due to deficiency of nutrient–
(a) Zn (b) Mn (c) Fe (d) P
(Ans : b)

15. In India, gene bank of wheat is located at–
(a) IARI, New Delhi (b) Karnal (c) Ludhiana (d) Kanpur
(Ans : b)

16. ‘Chanchal’ is a variety of–
(a) Tomato (b) Brinjal (c) Chilli (d) Capsicum
(Ans : c)

17. The Commission of Agricultural Costs and Prices fixes the–
(a) Retail price (b) Support price (c) Wholesle price (d) None of these
(Ans : b)

18. ‘Pusa Jai Kisan’ is a somaclone of–
(a) Basmati rice (b) Indian mustard (c) Citronella java (d) Khesari
(Ans : b)

19. SRI is a technique used in–
(a) Rice (b) Wheat (c) Maize (d) Groundnut
(Ans : a)

20. In maize plants–
(a) Tassels appear first (b) Silk appear first (c) Both of these appear at same time (d) None of these
(Ans : b)

21 Seed plant technique is followed in–
(a) Wheat (b) Paddy (c) Potato (d) Bijra
(Ans : b)

22. Citrus tristeza virus is transmitted through–
(a) Aphid (b) Plant hopper (c) Thrips (d) Nematode
(Ans : b)

23. Parthenocarpy occurs in–
(a) Mango (b) Jackfruit (c) Peach (d) Banana
(Ans : b)

24. Isolation distance for foundations seed of rice is–
(a) 30 metre (b) 50 metre (c) 35 metre (d) 3 metre
(Ans : d)

25. Guttation occurs in plants through–
(a) Stomata (b) Hydathodes (c) Both (a) and (b) (d) None of these
(Ans : c)

26. Sulphur–coated Urea contains N–
(a) 30% (b) 40% (c) 21% (d) 26%
(Ans : a)

27. Khaira disease of rice can be controlled by spraying–
(a) Borax (b) Copper sulphate (c) Zinc sulphate (d) Calcium sulphate
(Ans : c)

28. Recording of milk production in dairy farm is done mainly for–
(a) Quick selling of milk (b) Increase in production of milk
(c) Selection of good producer (d) Ensuring Quality of milk
(Ans : c)

29. Ratna is a variety of–
(a) Wheat (b) Rice (c) Barley (d) Maize
(Ans : c)

30. Which two crops of the following are responsible for almost 75% of pulse production in India?
(a) Gram and moong bean (b) Gram and pigeon pea
(c) Moong bean and lentil (d) Pigeon pea and moong bean
(Ans : b)

31. Milk Sugar is–
(a) Fructose (b) Lactose (c) Maltose (d) Sucrose
(Ans : b)

32. Blind hoeing is recommended for–
(a) Wheat (b) Maize (c) Groundnut (d) Sugarcane
(Ans : d)

33. Among the following crop rotations, which is good for increasing soil nutrient status?
(a) Sorghum – Wheat (b) Rice – Wheat (c) Pearlmillet – Wheat (d) Groundnut – Wheat
(Ans : d)

34. Which one of the following plants belongs to family Anacardiaceae?
(a) Orange (b) Papaya (c) Cashewnut (d) None of these
(Ans : c)

35. Gynodioecious varieties papaya produce–
(a) Only male plants (b) Only female plants
(c) Female and hermaphrodite plants (d) Male and hermaphrodite plants
(Ans : b)

36. The Green Revolution has mainly been successful for–
(a) Rice (b) Wheat (c) Maize (d) Gram
(Ans : b)

37. The number of essential mineral elements of plant is–
(a) 20 (b) 16 (c) 13 (d) 21
(Ans : b)

38. Damaging stage of potato tuber moth is–
(a) Larva (b) Adult (c) Pupa (d) All of these
(Ans : a)

39. Vinegar contains, ……….. per cent acetic acid.
(a) 10 (b) 5 (c) 20 (d) 15
(Ans : d)

40. Botanically pineapple is a–
(a) Pome (b) Berry (c) Baluster (d) Sorosis
(Ans : d)

41. Which of the following is glyceride?
(a) Coconut oil (b) Kerosine oil (c) Essential oil (d) Catechol
(Ans : d)

42. Prabhat is an early short duration variety of–
(a) Green gram (b) Black gram (c) Red gram (d) Gram
(Ans : c)

43. Rice and wheat has how many stamens?
(a) 3, 3 (b) 6, 6 (c) 3, 6 (d) 6, 3
(Ans : a)

44. Greening of potato results in–
(a) Increase in nutritional quality (b) Decrease in nutritional quality
(c) Increase in disease resistance (d) Decrease in disease resistance
(Ans : b)

45. Damping-off disease of vegetable nursery can be controlled by–
(a) Solarization (b) Mixing of fungicides in soil (c) Seed treatment (d) All of these
(Ans : d)

46. Which one of the following can be suitable for cropping as a wheat mixed crop?
(a) Mustard (b) Jowar (c) Cotton (d) Cabbage
(Ans : a)

47. Groundnut pegs when developed in the soil form–
(a) Roots (b) Stems (c) Tubers (d) Fruits
(Ans : d)

48 The optimum cardinal temperature point for germination of rice seeds is–
(a) 20°C – 25°C (b) 18°C – 22°C (c) 37°C – 39°C (d) 30°C – 32°C
(Ans : a)

49. Numbers of agro-climate and ecological zones classified by ICAR respectively are–
(a) 8, 131 (b) 131, 8 (c) 15, 131 (d) 21, 15
(Ans : c)

50. Pink bollworm is a pest of–
(a) Mustard (b) Cotton (c) Okra (d) Gram
(Ans : b)

v List of Folk Dance Form in India – State Wise For Bank Exam

v Famous Palaces in India

v LIST OF SPACE RESEARCH CENTERS IN INDIA

v Famous Temples in India

v Major Tiger Reserves of India

v Union Territories with their capitals and governing bodies

v Important Indian Towns and Cities situated on River Bank

v List of Longest, Largest, Highest, Tallest Places in the India

v List of Waterfalls in India

v List of First in India

v List of Indian Government Schemes

v India’s Rank on different index 2018

v List of Insurance Joint Ventures in India

v Important Missiles of India

v List of Indian Ambassadors to Foreign Countries

v Thermal Power Stations & Hydro Stations In India

v Major Religions of the World

v Memorial Places of Famous Indian Leaders

v 50 Major Airlines of the World

v Cities and Their Nicknames

v Nick names of Famous Persons & Sportsperson

v Indian Political Parties & their Leaders & Symbols

v State Symbols of India

v Countries visited by Narendra Modi (2014-2017)

v National Parks of India

v Important Museums In India

v Recently Appointed Brand Ambassadors

v All Chief Justices of India Since 1950 Till Date

v Important International Boundary Lines

v Famous Cricket Stadium In World

v Major Lakes in India

v ‘Father of the Nation’ of Different Countries

v Indian Cities and Their Nicknames

v Highest, Longest, Biggest, Largest, Deepest, Smallest of the World & India

v 50 Famous Sports Personalities in India

v List of 29 Indian States and Their Capitals + Chief Ministers in 2018

v National Symbols of India

v Indian Railway Zones Headquarters & Divisions

v List of Bharat Ratna Award Winners 1954 – 2017

v Difference Between Private And Nationalised Banks?

v Khel Ratna, Arjuna & Dronacharya award winners for 2017

v Jnanpith Award Winners 2017

v Man Booker Prize Winners Complete List (1969-2017)

v Agriculture GK Objective Question & Answers MCQ

v Socio – Religious Reform Movements In India

v Best Famous Slogans/Quotes By Indian Freedom Fighters

v Important Wars & Battles in Indian History

v Important Years/Dates in Indian History 1851 to 2010

v Regional Rural Banks ( Sponsors & States )

v List Of National & International Airports In India

v 14 Major Seaports in India, Indian Sea ports

v Joint Military Exercises Of Indian Army With Other Countries 2018

v Bank, Headquarters, Tagline/Slogan & Their Chairman/Head 2018

v CEOs, MDs & Heads of Indian Banks 2018

v Foreign Banks in India And Their Headquarter 2018

v Heads of Important Offices in India :Latest

v Important Indian Organisations And Their Headquarters 2018

v List of 35 UNESCO World Heritage Sites in India

 

v List of Folk Dance Form in India – State Wise For Bank Exam

v Famous Palaces in India

v LIST OF SPACE RESEARCH CENTERS IN INDIA

v Famous Temples in India

v Major Tiger Reserves of India

v Union Territories with their capitals and governing bodies

v Important Indian Towns and Cities situated on River Bank

v List of Longest, Largest, Highest, Tallest Places in the India

v List of Waterfalls in India

v List of First in India

v List of Indian Government Schemes

v India’s Rank on different index 2018

v List of Insurance Joint Ventures in India

v Important Missiles of India

v List of Indian Ambassadors to Foreign Countries

v Thermal Power Stations & Hydro Stations In India

v Major Religions of the World

v Memorial Places of Famous Indian Leaders

v 50 Major Airlines of the World

v Cities and Their Nicknames

v Nick names of Famous Persons & Sportsperson

v Indian Political Parties & their Leaders & Symbols

v State Symbols of India

v Countries visited by Narendra Modi (2014-2017)

v National Parks of India

v Important Museums In India

v Recently Appointed Brand Ambassadors

v All Chief Justices of India Since 1950 Till Date

v Important International Boundary Lines

v Famous Cricket Stadium In World

v Major Lakes in India

v ‘Father of the Nation’ of Different Countries

v Indian Cities and Their Nicknames

v Highest, Longest, Biggest, Largest, Deepest, Smallest of the World & India

v 50 Famous Sports Personalities in India

v List of 29 Indian States and Their Capitals + Chief Ministers in 2018

v National Symbols of India

v Indian Railway Zones Headquarters & Divisions

v List of Bharat Ratna Award Winners 1954 – 2017

v Difference Between Private And Nationalised Banks?

v Khel Ratna, Arjuna & Dronacharya award winners for 2017

v Jnanpith Award Winners 2017

v Man Booker Prize Winners Complete List (1969-2017)

v Agriculture GK Objective Question & Answers MCQ

v Socio – Religious Reform Movements In India

v Best Famous Slogans/Quotes By Indian Freedom Fighters

v Important Wars & Battles in Indian History

v Important Years/Dates in Indian History 1851 to 2010

v Regional Rural Banks ( Sponsors & States )

v List Of National & International Airports In India

v 14 Major Seaports in India, Indian Sea ports

v Joint Military Exercises Of Indian Army With Other Countries 2018

v Bank, Headquarters, Tagline/Slogan & Their Chairman/Head 2018

v CEOs, MDs & Heads of Indian Banks 2018

v Foreign Banks in India And Their Headquarter 2018

v Heads of Important Offices in India :Latest

v Important Indian Organisations And Their Headquarters 2018

v List of 35 UNESCO World Heritage Sites in India

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top