Latest Full Length Online Bank Po Reasoning Test For Practice

Reasoning Questions for SBI PO, Clerk, IBPS & RRB Bank Exams : (PREVIOUS YEAR QUESTION)

 

Directions(1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.

A, B, C, D, E, F, G and H are eight employees of an organisation working in three department, i.e, Personnel, Administration and Marketing with not more than three of them in any department. Each of them has a different choice of sports viz football, cricket, volleyball, badminton, lawn tennis, basketball, hockey and table tennis, but not necessarily in the same order.
D works in Administration and does not like either football or cricket. F works in Personnel with only A who likes table tennis. E and H do not work in the same department as D. C likes hockey and does not work in Marketing. G does not work in Administration and does not like either cricket or badminton. One of those who work in Administration likes football. The one who likes volleyball works in Personnel. None of those who work in administration likes either badminton or lawn tennis. H does not like cricket.

1.Which of the following groups of employees work in Administration department?
a)EGH
b)AF
c)BCD
d)BGD
e)Data inadequate

2.In which department does E work?
a)Personnel
b)Marketing
c)Administration
d)Data inadequate
e)None of these

3.Which of the following combination is correct?
a)E – Administration – Cricket
b)F – Personnel – Lawn Tennis
c)H – Marketing – Lawn Tennis
d)B – Administration – Table Tennis
e)None of these

4.What is E’s favourite sports?
a)Cricket
b)Badminton
c)Basketball
d)Lawn Tennis
e)None of these

5.What is G’s favourite sports?
a)Cricket
b)Badminton
c)Basketball
d)Lawn Tennis
e)None of these

6.How many meaningful english word can be made with the letters DLEI using each letter only once in each word?
a)None
b)One
c)Two
d)Three
e)More than three

7.Among A, B, C, D and E each having different weight. D is heavier than only A and C and is lighter than B and E. Who among them is the heaviest?
a)B
b)E
c)C
d)Data inadequate
e)None of these

8.Each odd digit in the number 5263187 is substituted by the next higher digit and each even digit is substituted by the previous lower digit and the digits so obtained are rearranged in ascending order, which of the following will be the third digit from the left end after the rearrangement?
a)2
b)4
c)5
d)6
e)None of these

9.Pratap correctly remembers that his mother’s birthday is before twenty third april but after nineteenth april, where as his sister correctly remembers that their mother’s birthday is not on or after twenty second april. On which day in april is definitely their mother’s birthday?
a)Twentieth
b)Twenty-first
c)Twentieth or twenty-first
d)Can’t be determined
e)None of these

10.How many such pairs of letters are there in the word SEARCHES each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
a)None
b)One
c)Two
d)Three
e)More than three

 

Answer key

1.c)
2.b)
3.e)
4.a)
5.d)
6.c)
7.d)
8.b)
9.c)
10.d)

 

Solution

(1-5):
A : Personnel : TT
B : Administration : Football
C : Administration : Hockey
D : Administration : Basketball
E : Marketing : Cricket
F : Personnel : Volleyball
G : Marketing : LT
H : Marketing : Badminton

6.LIED and IDLE

7.B, E > C > D > A

8.5263187 > 6154278 > 1245678

  1. According to Pratap
    20, 21 or 22
    According to his sister
    not 22
    so, it is either 20 or 21

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *