# Insurance Exam: Mock Test Question Bank | OICL, UIIC, LIC, AIC 2018

Below is the Mock Test Question Bank for Quantitative aptitude for Insurance Exams such as OICL, UIIC, LIC, AIC, and other Exams. Aspirants of Insurance Exams can refer to the questions below to practice and test their knowledge.

Directions(1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
PERCENTAGE OF EMPLOYEES IN VARIOUS DEPARTMENTS OF AN ORGANISATION AND THE MALE-FEMALE RATIO
Total Number of Employees = 2500

Male-Female Ratio

 Department Male : Female Administration 7 : 5 Accounts 2 : 3 HR 5 : 3 Marketing 7 : 8 IT 3 : 4 Operations 5 : 4 Logistics 6 : 5 Printing 2 : 1

1. What is the ratio between male employees in Administration and Printing Departments respectively?
a)7:4
b)4:7
c)3:4
d)7:3
e)5:3

2. What is the difference between the total number of employees in the IT and Operations Departments?
a)200
b)50
c)100
d)150
e)75

3. What is the ratio between the total number of males in HR and Marketing and the total number of females in these two departments respectively?
a)13:15
b)15:13
c)13:17
d)17:14
e)None of these

4. How many female employees are there in the HR Department?
a)250
b)120
c)125
d)150
e)200

5. What is the difference between the male and female employees in the Logistics Department?
a)50
b)25
c)75
d)100
e)125

Directions(6-10): Study the following table carefully and answer the questions given below.
PERCENTAGE OF MARKS OBTAINED BY SIX STUDENTS IN DIFFERENT SUBJECTS

 Subject His Geo Math Sci Eco Eng MaximumMarks>> 50 50 100 75 100 120 Student↓ A 86 82 77 72 69 66 B 80 74 73 66 76 84 C 68 92 89 78 75 72 D 76 84 83 81 59 60 E 72 66 82 87 62 78 F 84 64 93 63 81 54

6. What are the average marks obtained by all students in Geography?
a)41.5
b)42.5
c)38.5
d)39.5
e)40.5

7. Marks obtained by E in Economics are approximately what percent of the total marks obtained by him in all subjects together?
a)12%
b)8%
c)10%
d)22%
e)17%

8. What is the overall percentage of marks obtained by all the students in English?
a)83%
b)69%
c)71%
d)81%
e)None of these

9. What are the total marks obtained by D in History, Mathematics, Science and English together?
a)256.25
b)275.55
c)235.75
d)253.75
e)None of these

10. What are the total marks obtained by B in all subjects together?
a)376.3
b)373.6
c)376.6
d)373.3
e)None of these

1.a)
2.c)
3.d)
4.d)
5.b)
6.c)
7.e)
8.b)
9.d)
10.a)

Solution

1.Total number of employees in administration department
= (2500 × 12)/100 = 300
No. of male employees
= (7/12) × 300 = 175
Total no. of employees in printing department
= (2500 × 6)/100 = 150
No. of male employees
= (2/3) × 150 = 100
Required ratio = 175 : 100 = 7 : 4

2.Required difference
= 2500 × (18 – 14)/100
= 100

3.Total no. of employees in HR department
= (2500 × 16)/100 = 400
No. of males
= (5/8) × 400 = 250
No. of females
= 400 – 250 = 150
No. of employees in marketing department
= (2500 × 15)/100 = 375
No. of males
= (7/15) × 375 = 175
No. of females
= 375 – 175 = 200
Required ratio
= (250 + 175) : (150 + 200)
= 17 : 14

4.Total female employees in HR department
= 400 – 250 = 150

5.Total no. of employees in logistics department
= (2500 × 11)/100 = 275
No. of males
= (6/11) × 275 = 150
No. of females
= 275 – 150 = 125
Required difference = 150 – 125 = 25

6.Average percentage
= (82 + 74 + 92 + 84 + 66 + 64)/6
= 77%
Required average = (50 × 77)/100 = 38.5

7.Marks obtained by E in all the subjects
= 36 + 33 + 82 + (75 × 87)/100 + 62 + (78 × 120)/100
= 371.85
Required% = (62/371.85) × 100 = 17% (approx)

8.Overall percentage in English
= (66 + 84 + 72 + 60 + 78 + 54)/6
= 69%

9.Marks obtained by D in:
History = 38
Maths = 83
Science = (75 × 81)/100 = 60.75
English = (120 × 60)/100 = 72
Total marks
= (38 + 83 + 60.75 + 72)
= 253.75

10.Total marks obtained by B in all subjects together
= 40 + 37 + 73 + (66 × 75)/100 + 76 + (84 × 120)/100
= 376.3