Insurance Exams

Logical Reasoning Tests, Free Online Practice Tests

Reasoning Puzzles for Bank/Insurance Exams

Reasoning Ability Practice Test For Insurance Exams – Prepare For OICL, UIIC, LIC, AIC 2018

 

Directions(1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Salmaan, Hrithik, Shahrukh, Akshay, Amitabh, John and Amir, seven celebrities, meet on IIFA Award ceremony. They have birthdays on one of the seven days of a same week

Starting from Monday and ending on Sunday, but not necessarily in the same order.
>> Amir’s birthday is on one of the days before Wednesday.
>> Only three persons can celebrate their birthdays between Hrithik and Amir’s birthday.
>> Only two persons can celebrate their birthdays between Amitabh and Shahrukh.
>> Amitabh’s birthday is before Shahrukh’s birthday but not on Thursday.
>> As many persons have birthdays between those of Hrithik and Shahrukh as between those of Salmaan and John.
>> John’s birthday is on one of the days before that of Shahrukh.

1.Salmaan’s birthday is on:
a)Saturday
b)Sunday
c)Friday
d)Tuesday
e)None of these

2.Number of persons have their birthdays before Amitabh, are:
a)One
b)Two
c)Three
d)Four
e)None

3.Akshay’s birthday is on?
a)Monday
b)Sunday
c)Tuesday
d)Friday
e)Thursday

4.If Amitabh is related to Wednesday, Salmaan is related to Sunday, then Amir is related to?
a)Saturday
b)Monday
c)Tuesday
d)Thursday
e)Friday

5.Whose birthday is immediately before John’s birthday?
a)Amir
b)Salmaan
c)Shahrukh
d)Amitabh
e)Akshay

Directions(5-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
D 3 M % R 1 @ 6 F 9 E © K P 2 B I 7 * U Q 4 A W F 5 $ 8 # Z ∂

6.After dropping all the symbols, which of the following will be the eleventh from the left ?
a)B
b)2
c)P
d)I
e)Can’t be determined

7.How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a number and not immediately preceded by a number ?
a)One
b)Two
c)Three
d)More than three
e)None

8.How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a number ?
a)One
b)Two
c)Three
d)Four
e)Five

9.Four among the five are alike in a certain pattern. Which of the following doesn’t belong to that group ?
a)IB7
b)R1%
c)UQ*
d)KP©
e)9EF

10.How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a consonant ?
a)One
b)Two
c)Three
d)Four
e)None

 

Answer key

1.c)
2.e)
3.b)
4.d)
5.a)
6.c)
7.c)
8.b)
9.a)
10.a)

 

Solution

(1-5):
                     Day             Person
                   Monday       Amitabh
                 Tuesday           Amir
                Wednesday       John
                Thursday        Shahrukh
                  Friday           Salmaan
                Saturday          Hrithik
                 Sunday           Akshay

6.According to the question, the new sequence would be :
D 3 M R 1 6 F 9 E K P 2 B I 7 U Q 4 A W F 5 8 Z
so, 11th from the left is P.

7.Such combinations are : %R1, KP2, WF5

8.Such combinations are : 9E©, 4AW

9.K(+1) = P(-2) = ©
   U(+1) = Q(-2) = *
    9(+1) = E(-2) = F
    1(-1) = B(+2) = 7
   R(+1) = 1(-2) = %

10.There is only one such combinaton : @6F

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top