Indian Defense Forces: GK Questions

Scholarship Examination in India

The whole administrative control of the Armed forces lies in the Ministry of Defence. Around 2 to 3 questions will be asked from Indian Defense Forces which surely makes it important for you to study the topic well for upcoming SSC, UPSC and Other Competitive Exams.

Indian Defense Forces Important Points: 

  • The Supreme Commander of all Indian Forces is the President of India.
  • The whole administrative control of the Armed forces lies in the Ministry of Defence
  • The Defence Minister (Raksha Mantri) is responsible to Parliament for all matters concerning the defence of the country.
  • Indian defence system has been divided into three services –
  1. Army
  2. Air Force
  3. Navy

Download NDA General Knowledge Questions and Answers PDF:

Print Friendly, PDF & Email

 

  1. Indian Army: The Indian Army is organized into seven commands:

S. No.

Command

HQ Location

1.

Western Command

Chandimadir, Punjab

2.

Eastern Command

Kolkata

3.

Northern Command

Udhampur, Jammu and Kashmir

4.

Southern Command

Pune

5.

Central Command

Lucknow

6.

Army Training Command

Mhow, Madhya Pradesh

7.

South Western Command

Jaipur

 

  1. Indian Air Force: Indian Air Force  is organised into seven commands

 

S. No.

Command

HQ Location

1.

Western Command

New Delhi

2.

Eastern Command

Shillong

3.

Southern Command

Tiruvananthpuram

4.

Central Command

Allahabad

5.

Training Command

Bangalore

6.

South Western Command

Gandhi Nagar

7.

Maintenance Command

Nagpur

 

 

  1. Indian Navy: Indian Navy is organised into following commands

 

S. No.

Command

HQ Location

1.

Western Command

Mumbai

2.

Eastern Command

Vishakhapatnam

3.

Southern Command

Kochi

 

  1. Indian Coast Guard

 

The Coast Guard is headed by a Director General. It headquarters is based in the Capital, New Delhi. It has

  • 3 Regional headquarters at Mumbai, Chennai and Port Blair
  • 1 District Headquarters in each of the nine coastal states and 2 in the Union territories of Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands.
  • 4 Coast Guard Stations, one each at Vadinar, Okha, Tuticorin and Mandapam.
  • It also has aerodromes in Daman and Chennai
  • Air Enclaves at Goa, Kolkata and Port Blair

 

  1. Ranks of commissioned Officers

Indian Defence General knowledge Questions

Army

Air Force

Navy

General

Air Chief Marshal

Admiral

Lt. General

Air Marshal

Vice Admiral

Major General

Air Vice marshal

Rear Admiral

Brigadier

Air Commodore

Commodore

Colonel

Group Captain

Captain

Lt. Colonel

Wing Commander

Commander

Major

Squadron Leader

Lt Commander

Captain

Flight Lieutenant

Lieutenant

Lieutenant

Flying Officer

Sub- Lieutenant

Indian Defense Forces: General Knowledge Question and Answers

  1. Who is known as the father of Indian army? Answer: Major Stringer Lawrence


    2. Who is the first commander in chief of Indian Army?
    Answer: Major Stringer Lawrence  


    3. 1st Indian to become Commander in Chief of Army?
    Answer: Km kariyappa


    4. Who is known as Kipper?
    Answer: Km Kariyappa


    5. Who is the first commander in chief of Indian air force in Independent India?
    Answer: Thomas Walker Elmhirs 


    6. Who is the first commander in chief of Indian Navy?
    Answer:  R D Kathari


     7. Who is the commander in chief of the Indian army when India got independence?
    Answer: Robert Lockhart


     8. Which is India’s first and only military base outside Indian territory?

    Answer: Farkhor Air Base (Tajikistan)


     9. Who is the first Field Marshal (highest rank in the Indian Army) of Independent India?
    Answer: Sam Manekshaw 


     10. In which year Indian air force established?
    Answer: 1932 October 8


     11. Indian Army Day observed on?
    Answer: January 15 


     12. Indian Airforce Day observed on?
    Answer: October 8


     13. Indian Navy Day observed on?
    Answer: December 4


     14. Which is the largest Cantonment (military area) in India?
    Answer: Bathinda (and in Asia also).

Popular Topics

Trending Now
Types of Dance Form in IndiaPresidents and Prime Ministers of India
World Presidents and Prime MinistersIndia's State Capitals and Chief Minister
UNESCO World Heritage Sites in IndiaList of First in India
Superlatives of India Bharat Ratna Award Winners
Famous Palaces in IndiaIndia's World Ranking in Development
Top Crops Production States in IndiaSpace Centers in India
List of Waterfalls in IndiaNational Parks in India
List of Museums in IndiaPopular Temples in India
Jnanpith Award WinnersBrand Ambassadors of Popular Company's
Indian Military Exercises with Other Countries Indian Banks Headquarter and Tagline
Important Indian OrganizationList of Government Schemes in India
Union Territory of IndiaPopular Missiles of India
List of Religions in the WorldChief Justices of India
National Symbol of IndiaIndian Railway Headquarters and Division
Rural Banks in IndiaList of Ports in India
National and International Airports in IndiaPopular Lakes in India
Superlatives of WorldFamous Sports Personalities in India
Famous Indian Cities NicknamePopular International Boundary
Indian Ambassadors in Foreign CountriesThermal and Hydro Power Station in India
Major Airlines in the WorldNickname of Famous Personalities
State Symbols of IndiaPopular Cites Nickname
Famous Cricket Stadiums in the WorldReputed Indian Sports Award Recipients
CEO's / Chairman of Indian BanksReligious Movements of India
Indian Political PartiesTiger Reserves in India
Important Indian History DatesPopular Indian History Battles and Wars
Foreign Banks in IndiaList of World "Father of the Nation"
List of Booker Prize WinnersLIC AAO (Assistant Administrative Officer)
Ratings
Review Date
Reviewed Item
Indian Defense Forces
Reviewer Rating
51star1star1star1star1star
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *