Computer Fundamentals – Objective Questions (MCQ) with answers | Set 01 | Download PDF

This article lists out Computer Fundamentals MCQ – Set 01 with solutions. Readers can also download the PDF from the link given below. Its helpful for various competitive exams.

 

 

1. Which of the following are the two main components of the CPU?

a. Control Unit and Registers

b. Registers and Main Memory

c. Control unit and ALU

d. ALU and bus

Correct Answer: c

 

2. The two basic types of record access methods are:

a. Sequential and random

b. Sequential and indexed

c. Direct and immediate

d. Online and real time

Correct Answer: a

 

3. A disadvantage of the laser printer is

a. It is quieter than an impact printer

b. It is very slow

c. The output is of a lower quality

d. None of the above

Correct Answer: d

 

4. Different components n the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?

a. Conductors

b. Buses

c. Connectors

d. Consecutives

Correct Answer: b

 

5. The language that the computer can understand and execute is called

a. Machine language

b. Application software

c. System program

d. All of the above

Correct Answer: a

 

6. Which of the following is used as a primary storage device?

a. Magnetic drum

b. PROM

c. Floppy disk

d. All of these

Correct Answer: b

 

7. Which of the following memories needs refresh?

a. SRAM

b. DRAM

c. ROM

d. All of above

Correct Answer: b

 

8. Which of the following devices can be used to directly input printed text?

a. OCR

b. OMR

c. MICR

d. All of above

Correct Answer: a

 

9. The output quality of a printer is measured by

a. Dot per cm

b. Dots per inch

c. Dots printed per unit time

d. All of above

Correct Answer: b

 

10. In analog computer

a. Input is first converted to digital form

b. Input is never converted to digital form

c. Output is displayed in digital form

d. All of the above

Correct Answer: b

 

 

11. Who designed the first electronics computer – ENIAC/

a. Von Neumann

b. Joseph M Jacquard

c. J. P. Eckert and J. W. Mauchly

d. All of above

Correct Answer: c

 

12. Modern computers are very reliable but they are not

a. Fast

b. Powerful

c. Infallible

d. Cheap

Correct Answer: c

 

13. Which 8-bit chip was used in many of today’s TRS-80 computers?

a. Z-8000

b. Motorola 6809

c. Z-8808

d. Z-80

Correct Answer: d

 

14. Personal computers used a number of chips mounted on a main circuit board. What is the common name for such boards?

a. Daughterboard

b. Motherboard

c. Father board

d. Childboard

Correct Answer: b

 

15. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?

a. Motherboard

b. Daughterboard

c. Bredboard

d. Fatherboard

Correct Answer: a

 

16. A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called a/an

a. Interpreter

b. CPU

c. Compiler

d. Simulator

Correct Answer: c

 

17. A computer Program that translates one program inst5ruction at a time into machine language is called a/an

a. Interpreter

b. CPU

c. Compiler

d. Simulator

Correct Answer: a

Computer Basics Fundamentals - Objective Questions (MCQ's)

Computer Basics Fundamentals - Set 01
Computer Basics Fundamentals - Set 02
Computer Basics Fundamentals - Set 03
Computer Basics Fundamentals - Set 04
Computer Basics Fundamentals - Set 05
Computer Basics Fundamentals - Set 06
Computer Basics Fundamentals - Set 07
Computer Basics Fundamentals - Set 08
Computer Basics Fundamentals - Set 09
Computer Basics Fundamentals - Set 10
Computer Basics Fundamentals - Set 11
Computer Basics Fundamentals - Set 12
Computer Basics Fundamentals - Set 13
Computer Basics Fundamentals - Set 14
Computer Basics Fundamentals - Set 15
Computer Basics Fundamentals - Set 16
Computer Basics Fundamentals - Set 17
Computer Basics Fundamentals - Set 18
Computer Basics Fundamentals - Set 19
Computer Basics Fundamentals - Set 20
Computer Basics Fundamentals - Set 21

Ratings
Review Date
Reviewed Item
Computer Fundamentals Set 01
Reviewer Rating
51star1star1star1star1star
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *